Denne siden bruker informasjonskapsler. Klikk her for å se informasjon om informasjonskapsler Avtalt

Endotheel

HVA ER ENDOTELET?

Det er anslått at det er nesten 100 000 kilometer med blodårer i et voksent menneskes kropp. Disse blodårene inkluderer arterier, vener og kapillærer. De er alle beskyttet av en mikroskopisk indre foring av endotelceller, som vanligvis kalles endotelet. Det er viktig å merke seg at disse cellene dekker hele sirkulasjonssystemet fra innsiden av hjertet helt ned til den minste kapillæren. Sammenlagt ville volumet av disse endotelcellene dekke overflaten på 4 til 8 tennisbaner, avhengig av individets størrelse. Endotelet er bare en celle tykk og kan ikke ses av det menneskelige øye.

Når endotelet ble oppdaget ble det klassifisert som et inert membran hvis primære funksjon var å holde blodet innenfor sirkulasjonssystemet og hindre at det fløt ut i kroppens vev og organer. Forskning de siste 25 årene har vist at endotelet ditt er et aktivt, multifunksjonelt organ som spiller en viktig rolle i metabolsk, immunologisk og kardiovaskulær helse. Endotelet ditt anses nå for å være det største sekrerende organet i kroppen.

Den endotelrelaterte helsen er så viktig at Nobelprisen i medisin for 1998 ble tildelt tre amerikanske forskere som oppdaget hvordan endotelet omdanner aminosyren L-arginin til nitrogenoksid – hovedsignalmolekylet i hele sirkulasjonssystemet.


ENDOTELFUNKSJONER.

    Fordi endotelceller dekker innsiden av alle blodårne spiller en viktig rolle i å sikre at hvert eneste organ i kroppen din fungerer som det skal. Det følgende er en liste over endotelets kjente funksjoner. Hver funksjon spiller en viktig rolle i endotelrelatert helse, kardiovaskulær helse og ditt generelle velvære:

  • Blodstrøm – Endotelet bidrar til å lette blodstrømmen.. Det gjør dette ved å skape en jevn overflate som hemmer trombocytadhesjon og koagulering. Det forsøker også å hindre fremmede stoffer i å feste seg til den cellulære veggen, noe som kan føre til plakkdannelse. Store molekyler som LDL-kolesterol («dårlig» kolesterol) og/eller giftige stoffer som nikotin ødelegger de intercellulære kryssene mellom endotelceller og tillater forekomster å bygge seg opp. Dette gjør at den normalt glatte og fleksible foringen av blodårene dine blir grov og vanskelig å påvirke direkte.
  • Productie van het ‘wondermolecuul’ stikstofmonoxide.- De endotheelcellen produceren een molecuul, stikstofoxide genaamd, dat de bloedplaatjesadhesie, activering, uitscheiding en aggregatie remt en de des-aggregatie van bloedplaatjes bevordert. Dit is uitermate belangrijk bij het voorkomen van bloedstolsels in het vasculaire systeem om het risico op hartaanvallen en beroertes te verminderen.
  • Blodtrykk – ikke bare gir endotelceller en dynamisk styrt strukturell barriere mellom sirkulerende blod og omkringliggende vev og organer, men de produserer også signalmolekyler som påvirker vasodilasjon og vasokonstriksjon. Vasodilasjon får blodkarene til å slappe av, slik at blodstrømmen øker. Dette reduserer blodtrykket.Vasokonstriksjon fører til at blodkarene strammes, hvilket fører til at blodtrykket øker. Det er for tiden antatt at endotelceller er den sentrale faktoren i reguleringen av blodtrykk. De produserer nitrogenoksid, som er den mest potente vasodilatoren. Riktig produksjon av nitrogenoksid er grunnleggende for å opprettholde normalt blodtrykk, hvilket betyr at endotelrelatert helse er viktig for å hjelpe deg med å opprettholde normalt blodtrykk.
  • Spesialisert barrierefunksjon – Endotelceller fungerer som selektive filtre for å regulere fordelingen av gasser, væsker og ulike molekyler blant deres membraner. For eksempel i hjernen og netthinnen er endotelceller tett knyttet sammen for å skape en barriere som bare lar bestemte molekyler passere gjennom den. I leveren, milten og beinmargen er endotelcellene løst forbundet, hvilket muligjø cellulær utveksling på tvers av deres intercellulære hulrom. Imidlertid har endotelcellene i nyrene, endokrine kjertler og tarmvillene en annen type selektiv permeabilitet som muliggjør effektiv filtrering, sekresjon og absorpsjon basert på organets funksjon.
  • Angiogenesis – Dannelsen av nye kapillærer kalles angiogenese og reguleres delvis av endotelet. Denne spiller også en viktig rolle i hjertets evne til å utvikle såkalte kollaterale blodårer. Disse kollaterale årene kan bidra til å redusere effekten av blodkarblokkering i hjertet ved å gi alternative veier for blodstrømmen.
  • Sårheling / muskeldannelse - Endotelrelatert helse er ekstremt viktig i sårheling. Det spiller også en viktig rolle i muskeldannelse.
  • Endotelrealtert helse er også kritisk for riktig immunfunksjon – Hvite blodlegemer eller leukocytter produseres i beinmargen. På deres ferd gjennom blodstrømmen letter endotelceller deres passasje inn i kroppens vev for å tillate dem å ødelegge fremmedelegemer eller antigener. Denne portvaktrollen varierer for hvert organsystem, men avhenger av endotelets helse og funksjon.