Denne siden bruker informasjonskapsler. Klikk her for å se informasjon om informasjonskapsler Avtalt

L-ARGININ

L-arginin er en halv-essensiell aminosyre som finnes i alle matvarer som inneholder proteiner. Animalske kilder er meieriprodukter, kjøtt, fjærkre og sjømat. Vegetabilske kilder er hovedsakelig hvete, mel, bokhvete, havregryn og nøtter. I kroppen har L-arginin flere gode egenskaper og funksjoner, hvorav det viktigste er som forløper til nitrogenoksid (NO) og i økt produksjon av veksthormon.

NOBELPRISEN

Nobelprisen

I 1998 ble Nobelprisen i fysiologi eller medisin gitt for forskning rundt nitrogenoksid og omdannelse fra arginin. Aminosyren L-arginin bedrer blodsirkulasjon og oksygenforsyning av koronar og perifere kar gjennom frigjøring av nitrogenoksid. Når mennesker tar arginin øker nitrogenoksidnivået i blodet. Nitrogen oksiderer veggene i blodkarene og forbedrer dermed sirkulasjonen i hele kroppen. Videre øker arginin nitrogenoksidnivået, noe som gjør arteriene mer elastiske. Denne effekten kan senke blodtrykket og oksygen kan nå organene raskere gjennom blodet, hvilket har en positiv effekt på generell basis.

Nitrogenoksid (NO)

L-arginin i kombinasjon med oksygen og flere enzymer skaper NO, som også kalles «endotel-avledet avslappende faktor». Arginin inneholder fire nitrogenatomer per molekyl, hvilket gjør den til den mest omfattende nitrogenbæreren hos mennesker og dyr.

Endotelet (det indre fôret) i blodårene bruker nitrogenoksid til å fortelle den omkringliggende glatte muskulaturen at den skal slappe av, hvilket  resulterer i vasodilasjon og økt blodgass (se figur 1). Dette gir flere fordeler, blant annet bedre ytelse under trening, raskere restitusjon, mindre kroppsfett, varmere hender og føtter, bedre søvn, økt libido og seksuell ytelse, forbedret årvåkenhet, konsentrasjon og hukommelse og positive effekter på sirkulasjonssystemet.

Veksthormon

L-arginin spiller en viktig rolle i stimuleringen av veksthormon. Ved å gjøre dette går kroppen inn i en mer anabol (vevsoppbyggende) tilstand, noe som resulterer i lavere fettprosent og økt forbrenning. For å bringe en betydelig mengde L-arginin inn i hjernen bruker Recover-Me en spesiell type L-arginin, nemlig L-arginin L-pidolat. Denne spesifikke typen går lettere gjennom blod-hjernebarrieren, slik at den kan utføre sin funksjon også i hjernen, heller enn bare i resten av kroppen.

L-arginin L-pidolat og hukommelse

Aminosyren (L-Pidolat) L-pidolsyre (L-pyroglutaminsyre) er, sammen med (L) -argininet i Recover-Me, en naturlig forekommende substans i hjernen. Der spiller den en viktig rolle som i kommunikasjonen mellom nerveceller og kan derfor ha en positiv innflytelse på kognitiv evne, hukommelse og læring.

Arginin i Recover-Me

Recover-Me har som fokus å øke L-argininnivåene i kroppen og hjernen, for slik å øke produksjonen av nitrogenoksid og heve veksthormonnivået, for slik å sinke aldringsprosessen. Den tilgjengelige L-argininen som finnes i kroppen blir til når L-arginin (L-pidolat) og L-glutamin (som omdannes til L-citrullin og senere til L-arginin) omdannes. L-arginin L-pidolatet kan lettere krysse blod-hjernebarrieren, hvilket resulterer i høyere L-argininnivåer i hjernen.

Handlingsmekanismer

Arginin har signifikante effekter på kroppens hormonproduksjon – spesielt adrenalsekresjon og hypofysekresjon – hos mennesker og dyr. Argininadministrasjon har lenge vært kjent for å stimulere frigivelsen av katecholaminer, insulin og glukagon, prolaktin og veksthormon (GH). Lite vites imidlertid om eksakt hvordan arginin utøver disse effektene. Arginin er den biologiske forløperen til nitrogenoksid (NO), et endogent messengermolekyl involvert i en rekke endotel-avhengige fysiologiske effekter i sirkulasjonssystemet. Som forløper til nitrogenoksid, antas mange av arginins kliniske effekter å være mediert av dens effekter relatert til såkalt «endotel-avledet avslappende faktor». En enorm mengde forskning har studert de biologiske funksjonene og egenskapene til nitrogenoksid, som synes å være av stor betydning for å vedlikeholde et normalt blodtrykk, samt for myokardfunksjon, inflammatorisk respons, apoptose og beskyttelse mot oksidativ skade. Arginin er også en viktig komponent i vasopressin (anti-diuretisk hormon). Arginin er en kraftig immunmodulator.

FORDELER MED ARGININ

 • L-arginin er tusen ganger kraftigere enn noen naturlig forekommende antioksidant i kroppen.
 • L-argininets antioksidantegenskaper hjelper og styrker ulike kroppssystemer og kan beskytte mot hjertesykdom,hjerneslag og diabetes, samt sinke for tidlig aldring.
 • Nitrogenoksid gir bred støtte for sirkulasjonssystemet,
 • inkludert regulering av blodtrykk og plakkdannelse.
 • Nitrogenoksid holder arteriene avslappet og fleksible, hvilket fremmer normalt blodtrykk, forhindrer hypertensjon og angina.
 • Nitrogenoksyd bedrer hukommelsen, spesielt langtidsminnet, og kan bidra til å reversere effekten av demens og Alzheimers sykdom.
 • Nitrogenoksid kan hjelpe i behandling og forebygging av diabetes siden mange komplikasjoner av denne sykdommen, inkludert nedsatt sirkulasjon og blindhet, har årsak i sirkulasjonssystemet. 
 • L-arginin har også blitt observert å fungere regulerende på insulinsekresjon i bukspyttkjertelen.
 • Nitrogenoksid bedrer kommunikasjonen i nevrotransmittere som forbinder nerver og hjernen.
 • Nitrogenoksid kan bidra til å forbedre immunfunksjonen og bekjempe bakterielle, virale og parasittiske infeksjoner.
 • L-Arginin øker produksjonen av menneskelig veksthormon (HGH) gjennom produksjon av nitrogenoksid. Veksthormon har aldringshemmende egenskaper.
 • Nitrogenoksid hjelper med å holde kolesterolet under kontroll å senke serum- og LDL-kolesterolnivået. Det bidrar også til å reparere skader på endotelet forårsaket av LDL-kolesterol («dårlig» kolesterol).
 • Nitrogenoksid forbedrer mannlig seksuell ytelse ved å behandle vaskulær erektil dysfunksjon eller ED.
 • Nitrogenoksid hindrer blodplasmaceller fra å klumpe seg sammen, noe som reduserer sjansen for blodpropp som kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag.
 • L-arginin reduserer, gjennom produksjon av nitrogenoksid, faren for graviditetsrelatert hypertensjon, en risikofaktor for både den forventende moren og det ufødte barnet.
 • Nitrogenoksid kan være nyttig i behandlingen av astma fordi den åpner opp luftveiene og gir lettere pusting og behandling av lungesykdommer.
 • Nitrogenoksid bidrar til å regulere fordøyelsessystemet.
 • Nitrogenoksid avspenner lukkemuskulaturen, forebygger og helbreder hemorroider.
 • L-arginin fremmer, gjennom produksjon av nitrogenoksid, mager muskelmasse og opprettholder bentetthet ved å stimulere HGH-produksjonen, noe som også fører til reduksjon i kroppsfettprosent. På grunn av dette kan det være nyttig i vektregulering og styrketrening.
 • Nitrogenoksid kan bidra til å redusere skader på lunger og hjerte-/karsystem forårsaket av tobakksbruk, siden nitrogenoksidnivåene hos røykere er under halvparten så høye som hos ikke-røykere.
 • Nitrogen bidrar til å akselerere sårheling og restitusjon etter en operasjon. Forskning har vist at det er nyttig til å behandle brannskader og stimulerer sårheling hos eldre.
 • L-arginin er nyttig for å fremme atletisk ytelse fordi det bedrer blodsirkulasjonen og kroppens evne til å fordele meroksygen og næringsstoffer til arbeidsmusklene og organene. Dette øker utholdenheten, forbedrer lungefunksjonen, og kan regulere HGH-nivået. Alt dette bidrar til å bygge muskler samtidig som du beholder en lav fettprosent, samt yter bedre og restitueres raskere i alle typer treningsprogrammer.
 • Nitrogenoksid hindrer og reverserer effekten av osteoporose ved å påvirke benmassen positivt.
 • L-arginin, med sin evne til å fremstille nitrogenoksid, har blitt brukt til behandling av irritabel tarmsyndrom og til å begrense forekomsten av magesår, spesielt stressrelatert, uten å påvirke magesyreproduksjonen.